To Typer af Nysgerrighed

Efterspørgslen efter viden om kunstig intelligens er steget markant inden for det seneste halve år, siden udgivelsen af ChatGPT. Mig selv og mine kolleger, der arbejder med AI, bliver regelmæssigt kontaktet af medier og organisationer, der ønsker præsentationer om kunstig intelligens for at få mere indsigt i, hvad der sker i øjeblikket.

Verden er nysgerrig på AI, og det er selvfølgelig utrolig smigrende for os, der har viden om emnet, da vores viden pludselig er blevet værdifuld. I mine samtaler med mennesker og mine observationer af, hvordan folk taler om kunstig intelligens i medierne, har jeg identificeret to typer nysgerrighed.

Type 1: Den orienterende nysgerrighed 

Den mest almindelige type nysgerrighed, jeg oplever. Det er den nysgerrighed, folk har om et emne, fordi det påvirker deres liv på den ene eller anden måde. Måske er deres erhverv ved at blive disrupt'et. Måske er de investorer, der ønsker at placere deres penge et sted, hvor de kan tjene penge på AI. Måske er de ledere i en virksomhed og ønsker at vide, hvordan deres ansatte kan blive mere effektive med generativ kunstig intelligens.

Type 2: Den platoniske nysgerrighed 

Desværre oplever jeg mindre ofte denne type nysgerrighed. Det er den type nysgerrighed, hvor folk ønsker at forstå emnet, fordi det giver dem en fornemmelse af tilfredsstillelse og de får et kick hver eneste gang de forstår emnet dybere. Mennesker med denne type nysgerrighed bruger den viden de får, til at forme deres mentale model af verden, så de på den måde kan tænke vildere tanker. De bruger viden som brændstof til deres forestilling om, hvordan verden hænger sammen, og hvad der er muligt. De har en slags kærlighedsforhold til rå viden.

Personligt synes jeg, at Type 2 er de sjoveste at snakke med 😁